De Britse farmaceut AstraZeneca heeft vertraging in de levering van de coronavaccins opgelopen doordat de Europese Unie pas laat besliste om een contract voor de levering af te sluiten, zegt topman Pascal Soriot dinsdag tegen de Duitse krant Die Welt. Hierdoor had het bedrijf niet genoeg tijd om problemen op te lossen bij externe partners in het productieproces van het coronavaccin.

Eind vorige week werd bekend dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de EU kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht.

Volgens Soriot waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. "De reden waarom we dat zeiden, is dat de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk wilde worden bevoorraad, ook al werd het EU-contract drie maanden later getekend."

In augustus kocht de unie 300 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin voor 750 miljoen euro. Dat was nadat Groot-Brittannië 100 miljoen doses bestelde en de Verenigde Staten 300 miljoen doses bestelden in mei.

EU-president Charles Michel zei eerder dat de Europese Unie farmaceutische bedrijven gaat houden aan hun contracten voor de levering van coronavaccins. "We zijn van plan om farmaceutische bedrijven de contracten die ze hebben ondertekend te laten respecteren door de wettelijke middelen die ons ter beschikking staan te gebruiken", zei hij zondag op de Franse radiozender Europe 1.

Regeringen willen weten waar ze op kunnen rekenen. Dat is nodig om bijvoorbeeld te kunnen beslissen of ze doses achter de hand moeten houden om ingeënte mensen de noodzakelijke tweede prik te kunnen toedienen. Anders kunnen ze die alvast gebruiken voor nieuwe groepen.

Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn
112
Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn