In Nederland hebben inmiddels 163.931 mensen een coronavaccin toegediend gekregen. GGD's hebben 106.886 prikken gezet, in ziekenhuizen is 40.216 keer geprikt en de teller bij zorginstellingen staat op 16.829, zo blijkt dinsdag uit de gegevens van het zogeheten dashboard coronavirus van de overheid.

De informatie is tot maandag bijgewerkt. In werkelijkheid is het aantal prikken groter. Het kan namelijk een paar dagen duren voordat een vaccinatie gemeld wordt.

Op het dashboard staat ook vermeld hoeveel doses van de goedgekeurde vaccins Nederland in de komende zes weken verwacht te ontvangen. Dat zijn er ruim 1,3 miljoen.

Voor de vaccins van Moderna en Pfizer geldt dat er twee prikken nodig zijn om tegen COVID-19 beschermd te zijn. Vanaf 27 januari krijgen mensen een tweede dosis van het vaccin toegediend.

Nederland is op 6 januari als laatste EU-land begonnen met vaccineren tegen COVID-19. Daarbij is maandag door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt dat het tempo van de vaccinatiecampagne omlaag zal gaan, omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder doses van het coronavaccin kan leveren dan afgesproken.

Een "aantal maanden" zullen minder doses worden geleverd dan eerder is afgesproken, maar De Jonge gaat er nog steeds van uit dat het gaat lukken om iedereen in Nederland voor de herfst gevaccineerd te hebben.

De overheid wil later meer gegevens over vaccinaties toevoegen op het dashboard. Het gaat onder meer om de vaccinatiebereidheid, de vaccinatiegraad en het aantal doses dat op dat moment op voorraad is.

Aantal toegediende vaccinaties

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam