Bij coronarellen op zeker tien plekken in Nederland zijn maandagavond ten minste 151 mensen aangehouden, zei politiechef Willem Woelders maandagavond in het NOS Journaal. In alle steden was het kort na middernacht weer rustig.

Volg alles rondom de rellen en de nasleep daarvan in ons liveblog.

De steden Rotterdam, Amersfoort, Den Bosch, Geleen, Haarlem, Zwolle, Amsterdam, Almelo, Veenendaal en Den Haag waren maandagavond het toneel van onrust en rellen uit onvrede over het kabinet en de coronamaatregelen.

In Rotterdam en Den Bosch was de situatie (voor zover nu bekend) het grimmigst. In beide steden werden winkels geplunderd en in Rotterdam werd een politiebureau vernield. De relschoppers probeerden er brand te stichten, maar dat is niet gelukt. In Den Bosch moest een ziekenhuis kort de deuren sluiten uit angst voor de relschoppers.

Een agent in Rotterdam brak tijdens de rellen zijn been. Hoe dat gebeurde, is nog niet bekend.

Avondklokrellen in Nederland: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen
134
Avondklokrellen in Nederland: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen

Waterwerper ingezet in Rotterdam

De ME heeft maandagavond de straten rond de Rotterdamse Beijerlandselaan schoon moeten vegen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet maandagavond weten dat daarbij een waterwerper is ingezet. "Om een zijstraat, de Slaghekstraat, heeft de ME een cordon gelegd. Hier heb ik moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen."

De burgervader veroordeelde de relschoppers die in Rotterdam-Zuid de politie belaagden en winkels plunderden. "Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen", aldus Aboutaleb.

Tot dusver zijn er in Rotterdam vijftig mensen aangehouden. Volgens Aboutaleb ging het om een groep van vijftig tot honderd relschoppers, maar was de situatie moeilijk in te schatten en waren er in totaal zo'n driehonderd mensen op de been.

Een beeld van de economische schade had Aboutaleb nog niet. "We hebben de balans nog niet kunnen opmaken, maar het is sowieso een verdrietige balans."

Dinsdag start een grootschalig onderzoek waarmee de politie met behulp van camerabeelden nog meer mensen denkt te kunnen oppakken.

ME en relschoppers door heel Nederland lijnrecht tegenover elkaar
94
ME en relschoppers door heel Nederland lijnrecht tegenover elkaar

Toegangswegen naar centrum Den Bosch dicht

In Den Bosch sloot de politie alle toegangswegen naar de binnenstad af. Mensen die erin of eruit wilden, moesten langs politiecontroles.

In de Brabantse stad was het maandagavond erg onrustig. Groepen jongeren trokken al plunderend door de straten. De politie liet weten dat meerdere mensen zijn aangehouden. "Wij zetten vol in om dit onacceptabele geweld de kop in te drukken", aldus de politie.

ProRail moest op last van de politie het treinverkeer vanuit en naar Den Bosch staken. De spoorwegbeheerder sprak van een grimmige sfeer bij het station. Het treinverkeer kon rond 23.30 uur weer worden hervat.