Het vaccin van Moderna beschermt mensen ook tegen virusvarianten die zijn ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika, meldt het bedrijf maandag in een persbericht. Een vaccindosis biedt wel minder bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse virusmutatie dan aanvankelijk gedacht. Daarom wil Moderna een nieuw soort vaccin testen - een boostershot - die de immuniteit van personen tegen virusvarianten kan verhogen.

De farmaceut heeft bloed onderzocht van acht ingeënte personen en twee apen. De resultaten moeten nog door beroepsgenoten worden beoordeeld.

Het Moderna-vaccin heeft een effectiviteit van 94 procent tegen het oorspronkelijke coronavirus. Dat betekent dat maar zes van de honderd mensen die normaal gesproken COVID-19 zouden krijgen, na de vaccinatie alsnog ziek worden. Nederland wil het Moderna-vaccin eerst bij ouderen, bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking inzetten. De eerste prikken met het Moderna-vaccin worden deze week gezet.

Volgens Moderna heeft de Britse coronavariant "geen significant effect" op de hoeveelheid bescherming die een vaccindosis biedt, aldus Moderna. Een persoon die besmet is geraakt met de Zuid-Afrikaanse variant, zou echter zes keer zo weinig neutraliserende titers - die iemand na inenting beschermen tegen het coronavirus - overhouden.

Volgens de farmaceut wordt een persoon na een vaccinatie alsnog beschermd tegen de Zuid-Afrikaanse virusmutatie, omdat voldoende titers in het vaccin overblijven. "De hoeveelheid blijft boven het niveau waarvan verwacht wordt dat het bescherming biedt."

Desondanks wil Moderna mogelijkheden onderzoeken voor een zogeheten boosterdosis, zodat personen waar mogelijk extra antilichamen tegen de virusvarianten kunnen ontvangen. Het gaat hierbij om een extra (kleinere) dosis naast de twee vaccindoses waarmee een persoon wordt ingeënt. Moderna zet specifiek in op een boosterdosis die extra bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant kan bieden.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam