De Europese Commissie heeft AstraZeneca maandag laten weten zo snel mogelijk de contractueel vastgelegde hoeveelheid doses te verwachten, zodra het coronavaccin van het bedrijf wordt goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. De farmaceut maakte vorige week bekend in het eerste kwartaal minder doses te kunnen leveren dan eerder afgesproken.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de topman van AstraZeneca, Pascal Soriot, "eraan herinnerd dat de EU aanzienlijk heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling en productie van het vaccin en daar zo goed en snel mogelijk resultaat van wil zien", zegt haar woordvoerder.

In augustus werd een miljoenenbedrag als voorschot betaald om productiecapaciteit voor de Europese Unie te reserveren, zodat het middel na goedkeuring onmiddellijk kan worden gedistribueerd. Deze goedkeuring komt mogelijk al aanstaande vrijdag.

De farmaceut maakte vrijdag bekend dat de eerste levering aan de Europese Unie lager zal uitvallen vanwege een probleem met de productie. In de eerste vier maanden van dit jaar zouden aanvankelijk 80 miljoen doses worden geleverd, maar dat lijken er 31 miljoen te worden.

De Europese Commissie verwacht dat de farmaceut zich flexibel opstelt zodat er meer doses komen.

Gevolgen voor Nederland nog niet bekend

EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) heeft AstraZeneca namens de EU ook een brief gestuurd waarin ze het bedrijf wijst op de verplichtingen. Brussel heeft vooralsnog niet met juridische stappen gedreigd. "We concentreren ons nu op een eerlijke dialoog", aldus de woordvoerder.

De gevolgen voor Nederland zijn nog niet bekend. Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van Volksgezondheid van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van de AstraZeneca-vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland binnenkomen. Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld.

Het vaccin van AstraZeneca, dat samen met de University of Oxford is ontwikkeld, wordt vrijdag door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeeld. Als er een goedkeuring komt, arriveert de eerste lading op 15 februari in de Europese Unie.