Zo'n dertig personen die zondag tijdens rellen een ravage aanrichtten in Eindhoven zitten nog vast, meldt de politie maandagmiddag. In steden waar het dit weekend onrustig was werden in totaal ruim 250 arrestaties verricht. In Eindhoven gaat het om 62 arrestaties. De jongste verdachte is veertien jaar.

Volgens de politie ging het zondag om "een ongekende hoeveelheid geweld" in de stad. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. Agenten proberen zoveel mogelijk relschoppers op te sporen via camerabeelden. "Dan kunnen zij zich voor de rechter voor hun daden verantwoorden."

Zoals verwacht komen meerdere verdachten uit Eindhoven en omliggende dorpen. De politie meldt echter dat diverse verdachten uit andere delen van het land komen.

Er werden veelal tieners en twintigers gearresteerd. Het merendeel van hen wordt verdacht van openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van politiebevelen. De politie vraagt getuigen om beelden. "Wij zetten maximaal in op deze opsporing."

Aanhoudingen voor geweldpleging in diverse steden

In Amsterdam werden zondag bij de ongeregeldheden 190 mensen opgepakt, van wie er maandag nog 27 vastzitten. De groep wordt voornamelijk verdacht van openlijke geweldpleging. Zeven van hen zijn minderjarig.

De burgemeesters van Tilburg, Breda en Oosterhout kondigden een noodbevel af. Daardoor kreeg de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren. In Tilburg zijn een twintigtal relschoppers aangehouden. Ook in Breda is een man aangehouden, omdat hij via sociale media zou hebben opgeroepen tot oproer.

De politie in Helmond heeft vorig weekend negen mannen in de leeftijd van 17 tot 48 jaar opgepakt voor het verstoren van de openbare orde en geweld tegen de politie. "Van hen zijn er drie na verhoor weer vrijgelaten. De andere zes zitten voorlopig nog vast."

Vernielingen en brandjes: zo ziet Eindhoven eruit na de rellen
75
Vernielingen en brandjes: zo ziet Eindhoven eruit na de rellen

Rutte: 'Dit heeft niets te maken met het strijden voor vrijheid'

Demissionair premier Mark Rutte veroordeelde maandagochtend het geweld van het afgelopen weekend. Rutte sprak van "crimineel geweld" dat niets te maken heeft met het strijden voor vrijheid. "Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? De enige strijd die we moeten voeren, is het virus verslaan."

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt maandag de schade te gaan verhalen op de hooligans. "Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn, maar die krijgen een schadeclaim voor het feit dat ze het nodig vonden een supermarkt te plunderen", zegt de bewindsman.

"Dat betekent dat je zomaar, zonder dat je verzekerd bent, ineens 10.000 euro aan schade moet gaan vergoeden."

Het herstellen van de schade aan station Eindhoven Centraal zal weken of zelfs maanden in beslag nemen. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, laat een woordvoerder van ProRail maandag weten.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.