Demissionair premier Mark Rutte veroordeelt het geweld van afgelopen weekend, zo zegt hij maandag. In meerdere Nederlandse gemeenten ontstond onrust als reactie op de zaterdag ingevoerde avondklok.

Volgens Rutte ging het om "crimineel geweld" dat niets te maken heeft met strijden voor vrijheid. "Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? De enige strijd die we moeten voeren, is het virus verslaan."

Relschoppers probeerden onder meer een ziekenhuis in Enschede aan te vallen. Ook in tien andere plaatsen, waaronder Den Haag, Eindhoven en Tilburg, was het onrustig.

Relschoppers staken zwaar vuurwerk af en bekogelden agenten met stenen. Zeker één agent raakte gewond doordat in Venlo een steen door de ruit van een politieauto werd gegooid.

Tientallen mensen zijn opgepakt. Er is veel schade bij onder meer winkels. Zo melden politiekorpsen dat ramen zijn ingegooid. In Eindhoven is een winkel geplunderd en is volgens ProRail op station Eindhoven Centraal voor tonnen aan schade aangericht.

Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt maandag de schade te gaan verhalen op de hooligans.

"Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn, maar die krijgen een schadeclaim voor het feit dat ze het nodig vonden een supermarkt te plunderen", zegt de bewindsman. "Dat betekent dat je zomaar, zonder dat je verzekerd bent, ineens 10.000 euro aan schade moet gaan vergoeden."

In Telegram-berichten wordt opgeroepen om maandag weer te gaan rellen. Als mensen weten wie van plan is eraan mee te doen, moeten ze er volgens Rutte voor zorgen dat het stopt.

Geweldplegers in meerdere steden de straat op om avondklok
98
Geweldplegers in meerdere steden de straat op om avondklok