Relschoppers hebben zondagavond rond 23.00 uur in Enschede het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld en tevergeefs geprobeerd de ramen van de afdeling spoedeisende hulp te vernielen. In meerdere steden ontstond onrust.

In het kort

  • Onrust in zeker tien plaatsen, waaronder Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Enschede.
  • Relschoppers staken zwaar vuurwerk af.
  • Agenten bekogeld met onder meer vuurwerk, stenen en messen.
  • Vernielingen in meerdere gemeenten.

In video's op sociale media is te zien dat relschoppers het ziekenhuis aanvallen. Kort hierna heeft de politie de omgeving van het ziekenhuis schoongeveegd. Een voorlichter van het ziekenhuis meldt dat het rond middernacht weer rustig was.

De politie laat naar aanleiding van de beelden via Twitter weten dat er geen ruiten van het ziekenhuis zijn gesneuveld. Dit wordt expliciet gemeld, omdat het in de video's erop lijkt dat dit wel gebeurd is.

In delen van Breda was het ook onrustig en heeft de gemeente besloten een noodbevel af te kondigen. Dat was tot 4.30 uur van kracht en gold in de wijk Tuinzigt. Eerder op de avond werd via sociale media opgeroepen de avondklok te negeren en de openbare orde te verstoren.

In Tilburg werd iets eerder vanwege onrust een noodbevel afgekondigd. Negentien mensen zijn daar aangehouden. De politie was met de Mobiele Eenheid bezig met de arrestatie van onruststokers, die ook zijn beboet voor het negeren van de avondklok. Vanaf 1.00 uur werd het in Tilburg weer rustig op straat.

Geweldplegers in meerdere steden de straat op om avondklok
98
Geweldplegers in meerdere steden de straat op om avondklok

Rust in Den Haag en meerdere Limburgse plaatsen wedergekeerd

Ook in de Limburgse plaatsen Roermond, Venlo en Stein had de politie het zondagavond druk met geweldplegers. Zo beukten ze in de Roermondse wijk Donderberg met winkelwagentjes tegen de glazen pui van een winkelcentrum om vervolgens in te breken.

In Roermond, Venlo en Stein was het rond 23.30 uur weer rustig. Daarna waren agenten in verschillende delen van deze plaatsen nog zichtbaar aanwezig om de avondklok te handhaven.

Eerder op de avond werden brandjes gesticht in de Schilderswijk in Den Haag. Een grote groep had zich verzameld in de Hobbemastraat. De relschoppers gooiden zwaar vuurwerk richting omstanders en agenten. De politie liet desgevraagd aan NU.nl weten dat de onrust weer voorbij was. De Haagse eenheid was daarna weer met de geplande hoeveelheid agenten aanwezig om de avondklok te handhaven.

Sinds zaterdag is elke avond en nacht tussen 21.00 en 4.30 uur een avondklok van kracht. Inwoners moeten in ieder geval tot 10 februari tussen die tijdstippen binnenblijven.

Relschoppers stichten brand in Haagse Schilderswijk
60
Relschoppers stichten brand in Haagse Schilderswijk