De avondklok is zaterdag sinds 21.00 uur van kracht: tot 4.30 uur mag niemand meer zonder geldige reden naar buiten in Nederland. Het kabinet voerde de maatregel deze week in om het coronavirus te bestrijden.

Tijdens de avondklok mogen mensen zich niet op straat of op andere openbare plekken begeven. Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering.

Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de website van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is, riskeert een boete van 95 euro.

De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.

Het kabinet wilde oorspronkelijk dat de avondklok al om 20.30 uur zou ingaan, maar sloot een compromis met de Tweede Kamer door de aanvangstijd een half uur te verlaten. Experts hopen dat de avondklok de verspreiding van de Britse coronavariant kan remmen. De helft van alle besmettingen in februari zal vermoedelijk plaatsvinden met het gemuteerde virusvariant, die besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus.

De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari. Een week eerder besluit het kabinet of de maatregel moet worden verlengd.

Avondklok in Nederland: zo verliep de eerste nacht
70
Avondklok in Nederland: zo verliep de eerste nacht