Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen de avondklok vanaf maandag handhaven, bevestigt Nederlandse BOA Bond-voorzitter Ruud Kuin zaterdag na berichtgeving van Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond er bij het ministerie van Justitie en Veiligheid op aangedrongen boa's die bevoegdheid te geven.

"Het leek erop dat boa's wel op straat zouden worden ingezet na 21.00 uur, maar dat ze niet de bevoegdheid zouden krijgen om te handhaven. Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa's zelf, en ook niet voor burgers. Dus het is heel goed dat ze die bevoegdheid nu krijgen", zegt Kuin.

De bevoegdheid om te handhaven is formeel afgesproken. Lokaal moet in overleg met de driehoek worden geregeld hoe en waar de boa's worden ingezet. Gemeenten mogen zelf bepalen of boa's mogen handhaven of niet.

Kuin verwacht dat de boa's veel zullen worden ingezet. "Daarbij is het wel van belang dat er wordt samengewerkt met de politie en dat er goede afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld dat de politie snel kan assisteren mocht het nodig zijn."

De avondklok gaat zaterdag in en geldt tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Wie in die periode geen geldige reden heeft om naar buiten te gaan, moet thuisblijven.

Hoe ontdekt werd dat de Britse coronavariant besmettelijker is
87
Hoe ontdekt werd dat de Britse coronavariant besmettelijker is