Het lager uitvallen van de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie (EU) is een "flinke tegenvaller", zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat volgens Van der Zeijst waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

"Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift", aldus Van der Zeijst.

De emeritus hoogleraar ziet overigens wel kansen "er nog een mouw aan te passen", bijvoorbeeld door de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van Volksgezondheid van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van de AstraZeneca-vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar worden geleverd. De eerste levering van AstraZeneca valt echter lager uit dan verwacht, liet de farmaceut vrijdag weten.

Een hoge EU-ambtenaar zegt anoniem tegen persbureau Reuters dat AstraZeneca in het eerste kwartaal 60 procent minder vaccins zal leveren dan de bedoeling was, namelijk slechts 31 miljoen doses.

Vaccin wordt onder meer ingezet voor zorgmedewerkers

Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van de andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot zestig jaar met een medische indicatie en later bredere groepen.

Aanstaande vrijdag komt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) met een oordeel over het gebruik van het vaccin.

Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn
112
Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn