Sinds deze week zijn voor het eerst niet-medische mondkapjes voorzien van een keurmerk te koop. Dat betekent onder meer dat de neus-mondmaskers meer dan 90 procent van de virusdeeltjes van een besmet persoon tegenhouden en dat ze aan eisen voor pasvorm, duurzaamheid en stofgebruik voldoen.

De eisen om in aanmerking te komen voor het certificaat werden de afgelopen maanden opgesteld. Die zijn vastgelegd door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat over keurmerken gaat.

Het bedrijf ISKO Vital™+ uit Eindhoven heeft als eerste een keurmerk gekregen. De mondkapjes zijn online onder meer te koop bij de Bijenkorf, Amazon en een aantal drogisterijen. Ze kosten tussen 3,49 euro en 4,98 euro per stuk en zijn herbruikbaar. Ook zijn de mondkapjes verkrijgbaar in verschillende maten "zodat ze goed aansluiten op het gezicht".

Consumentenprogramma Kassa, dat in de uitzending van zaterdagavond een item heeft over de mondkapjes, meldt dat Nederland een van de eerste Europese landen is met een eigen keurmerk.