De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag op een persconferentie gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de mutatie in zijn land misschien niet alleen besmettelijker, maar toch ook dodelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus. Maar zeker is dat nog niet, want veel is nog onduidelijk.

De belangrijkste adviseur van de Britse regering, Patrick Vallance, zegt dat gekeken is naar sterftecijfers van patiënten in het ziekenhuis en dat hieruit niet is gebleken dat er meer kans op overlijden is bij infectie met het gemuteerde virus.

Toen vervolgens werd gekeken naar de gegevens van alle mensen die positief waren getest, zou echter wel een hogere sterftekans zichtbaar zijn geworden.

Op basis van die cijfers zegt Vallance dat bij het 'normale' coronavirus van iedere duizend besmette mensen in de zestig er tien doodgaan. Bij de gemuteerde variant gaat het om dertien of veertien mensen per duizend besmette mensen.

Meer onderzoek is nog nodig

Vallance voegt wel toe dat de data tot nu toe "nog niet sterk zijn" en dat het om een veelvuldigheid aan "stukjes informatie" gaat. Hij wijst erop dat meer onderzoek nodig is.

Meerdere onderzoekers hebben naar de data gekeken en concluderen dat het een "realistische mogelijkheid is" dat het virus dodelijker is geworden, maar dat het nog lang niet zeker lijkt.

Johnson zegt zwaardere maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen, ondertussen niet uit te sluiten. De zorg in het land, voornamelijk in Londen, is al zwaar overbelast als gevolg van het coronavirus en de mutatie. Andere mutaties, zoals die uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, kan de gezondheidszorg er niet bij hebben.

Correctie: In dit artikel stond eerder, op basis van onjuist verstrekte informatie, dat van de mensen in de zestig 10 procent overlijdt aan het coronavirus. Dat is onjuist, het gaat om tien op de duizend besmette mensen in de zestig, oftewel 1 procent.

Hoe ontdekt werd dat de Britse coronavariant besmettelijker is
87
Hoe ontdekt werd dat de Britse coronavariant besmettelijker is