AstraZeneca zal in het eerste kwartaal minder vaccins leveren dan verwacht. Dit komt doordat een Europese productielocatie (tijdelijk) niet zoveel vaccins kan maken als gepland, meldt de farmaceut vrijdag aan NU.nl na berichtgeving door Bild.

Een hoge ambtenaar binnen de Europese Unie meldt anoniem aan persbureau Reuters dat AstraZeneca in het eerste kwartaal 60 procent minder vaccins zal leveren dan de bedoeling was, namelijk slechts 31 miljoen doses.

In het tweede kwartaal zou de farmaceut meer dan 80 miljoen doses moeten leveren, maar AstraZeneca kon vrijdag nog niet ingaan op de vraag of dat aantal nog gehaald gaat worden.

Ondanks de tegenslag laat AstraZeneca weten in februari en maart tientallen miljoenen doses aan de Europese Unie te willen leveren, "terwijl we de productievolumes blijven verhogen".

AstraZeneca heeft vorige week een officiële aanvraag ingediend bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) om het vaccin goed te keuren. Het AstraZeneca-vaccin zou bij goedkeuring het derde vaccin tegen COVID-19 zijn dat door EMA als veilig wordt beschouwd.

EMA hoopt volgende week vrijdag tot een oordeel (goedkeuring of geen goedkeuring) te komen. Nederland heeft een optie op bijna twaalf miljoen doses, goed om bijna zes miljoen Nederlanders mee in te enten. Samen hebben de 27 Europese lidstaten een optie op zo'n vierhonderd miljoen vaccins.