Demissionair premier Mark Rutte noemt het een "klein wondertje" als de basisscholen en kinderopvangcentra al voor 8 februari open kunnen. Dat zei hij vrijdagmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens de premier moet het demissionaire kabinet eerst de adviezen van deskundigen afwachten.

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de verspreiding van de Britse coronavariant door kinderen. Pas als daarover meer bekend is, kunnen scholen eventueel weer open. De resultaten van het onderzoek worden voor 2 februari verwacht.

Het heropenen van de scholen staat hoog op het wensenlijstje van het kabinet. Rutte herhaalde zijn boodschap dat als versoepelingen weer mogelijk zijn, het openen van de basisscholen en kinderopvang als eerste gebeurt.

Volgens hem was er eerder "een klein openingetje" dat dat al voor 8 februari kon, "maar die hoop wil ik echt niet wekken", aldus Rutte.

Eerder op vrijdag zei ook onderwijsminister Arie Slob dat de scholen nog niet eerder open kunnen, ondanks goede onderzoeksresultaten naar de Britse variant in Lansingerland. Een uitbraak van de Britse mutatie op een basisschool in de Zuid-Hollandse plaats is inmiddels uitgedoofd.

In de gemeente Lansingerland zijn de afgelopen weken 45.000 van de ruim 60.000 inwoners getest. 27.000 van de geteste personen hebben de testuitslag inmiddels binnen. 242 mensen zijn positief getest, van wie 12 procent de Britse coronavariant onder de leden heeft.

'Basisscholen eerder dan 8 februari open zou een wondertje zijn'
153
'Basisscholen eerder dan 8 februari open zou een wondertje zijn'