Het demissionaire kabinet heeft woensdagmiddag bekendgemaakt een avondklok te willen invoeren. Voor de invoering van deze maatregel is het kabinet wel afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer. Verder mag een huishouden per direct nog maximaal één persoon per dag ontvangen.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de avondklok bij goedkeuring vrijdag moet ingaan. Maar omdat het Kamerdebat daarover is uitgesteld, kan de maatregel ook pas later worden ingevoerd.

Demissionair premier Mark Rutte zei dat de avondklok mogelijk in het komende weekend wordt ingevoerd. Vanwege de demissionaire status heeft het kabinet eerst goedkeuring van de Tweede Kamer nodig.

De wens om een avondklok in te voeren, komt niet als een verrassing. Al dagenlang was duidelijk dat het kabinet voorsorteerde op de maatregel.

Avondklok gaat gelden van 20.30 uur tot 4.30 uur

Het verbod om op straat te zijn, moet gaan gelden van 20.30 tot 4.30 uur en moet ervoor zorgen dat sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren worden beperkt. Wel is het toegestaan om na 20.30 uur voor werk de straat op te gaan.

Ook het verlenen van medische hulp aan mens of dier, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, een hond aangelijnd uitlaten, een heen- of terugreis naar het buitenland en calamiteiten zijn geldige redenen om de avondklok te negeren.

De avondklok moet tot en met 10 februari 4.30 uur gaan gelden. Een overtreding kan een boete van 95 euro opleveren. Daar gaat volgens Rutte geen waarschuwing aan vooraf.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de maatregel.

Dit zijn de extra maatregelen: vliegverbod en mogelijk avondklok
221
Dit zijn de extra maatregelen: vliegverbod en mogelijk avondklok

Vliegverbod voor meerdere landen

Het dringende advies over het aantal gasten dat mensen per dag mogen ontvangen, is per direct aangepast. Dat waren er maximaal twee, maar is nu maximaal één. Ook mogen vanaf maandag nog maximaal vijftig mensen (in plaats van honderd) bij een een begrafenis of crematie zijn.

Daarnaast geldt vanaf zaterdag een vliegverbod voor passagiersvluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.

Het kabinet en experts in het Outbreak Management Team (OMT) maken zich grote zorgen over de verspreiding van de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus.

Nu heeft nog maar 10 procent van de besmettelijke personen in Nederland de Britse variant van het virus opgelopen. Het is de verwachting dat het aandeel in een maand tijd naar meer dan 50 procent zal zijn gestegen. Het OMT verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames in maart en april weer zal toenemen.