De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zestig landen en territoria vastgesteld. Dat zijn er tien meer dan een week geleden, meldt gezondheidsorganisatie WHO in Genève. De Zuid-Afrikaanse variant van het virus zou wereldwijd op zeker 23 plaatsen zijn opgedoken.

Die nieuwe varianten zijn besmettelijker dan eerdere varianten. Daardoor zien sommige landen zich genoodzaakt aanvullende maatregelen te nemen om verspreiding tegen te gaan.

Het coronavirus heeft volgens de officiële cijfers wereldwijd aan ruim twee miljoen mensen het leven gekost. Het dodental steeg volgens de WHO in een week tijd met 93.000, de grootste stijging sinds het begin van de pandemie. Het totale aantal vastgestelde besmettingen gaat ondertussen richting de 100 miljoen.

Het demissionaire kabinet maakt zich zorgen over de verspreiding van het virus en treft daarom nieuwe maatregelen. Die worden woensdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Een maatregel die veel is genoemd, is het instellen van een avondklok. Volgens het laatste voorstel zou deze van 20.30 tot 4.30 uur moeten gaan gelden. Ook het beperken van bezoek in huis en een verbod op vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn opties.