Het kabinet buigt zich woensdag opnieuw over de plannen voor de invoering van een avondklok. Het laatste voorstel is dat deze moet gaan gelden tussen 20.30 en 4.30 uur, zo melden ingewijden.

Eerder werd nog gesproken over een avondklok vanaf 20.00 uur. Door het halve uur extra moet het voor onder anderen kinderen makkelijker worden om na het sporten en trainen nog thuis te komen, is de redenering achter het nieuwe voorstel.

De zware maatregel ligt sinds enige tijd weer op tafel vanwege de veel besmettelijkere Britse mutatie van het coronavirus. Experts in het Outbreak Management Team (OMT) maken zich daar grote zorgen over.

Het kabinet overweegt niet alleen een avondklok, maar ook een beperking van het maximale aantal gasten dat een huishouden mag ontvangen. Nu mag een huishouden maximaal twee mensen over de vloer hebben, het kabinet wil dit beperken tot één gast. Verder wordt gesproken over een verbod op vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Ingewijden waarschuwen dat de plannen nog kunnen veranderen. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) willen de plannen woensdag aan het begin van de middag op een persconferentie bekendmaken.

Daarna wordt er in de Tweede Kamer over gedebatteerd. Daar ligt de avondklok gevoelig, maar de steun ervoor lijkt toe te nemen.

Burgemeesters: 'Avondklok moet voor iedereen uit te leggen zijn'
169
Burgemeesters: 'Avondklok moet voor iedereen uit te leggen zijn'