Hoogbejaarde en erg zieke Noren die zijn overleden na een prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech stierven waarschijnlijk niet als gevolg van de inenting. De gezondheidsautoriteiten in Noorwegen hebben althans geen verband gevonden, zo wordt maandag gemeld. Wel blijven ze waarschuwen voor de risico's van het inenten van deze groepen.

Het vaccinatiebeleid verandert niet.

Sinds het begin van de Noorse vaccinatiecampagne eind december zijn 33 mensen overleden die een eerste dosis hadden gekregen. Uit onderzoek bij dertien gevallen waren aanwijzingen naar voren gekomen dat de zeer oude zwakke patiënten heftig reageerden op relatief milde bijverschijnselen van de vaccinatie.

"Het is niet onmogelijk dat sommigen die het vaccin kregen zo kwetsbaar waren dat je misschien had moeten overwegen hun het vaccin niet te geven omdat ze zo ziek zijn", zei directeur Camilla Stoltenberg van het Noorse Instituut van Volksgezondheid. Zij wees erop dat dagelijks sowieso zo'n 45 mensen overlijden in Noorse verpleeghuizen.

Ook in Denemarken, Zweden, Finland, en IJsland zijn sterfgevallen gerapporteerd na een vaccinatie. Ook in die landen is geen direct verband vastgesteld.

Pfizer en BioNTech lieten maandag weten samen te werken met de Noren om "alle relevante informatie te verzamelen". Zij memoreerden dat de campagne in Noorwegen begon bij ouderen in verzorgingstehuizen, "van wie de meesten zeer bejaard zijn met onderliggende medische problemen en sommigen terminaal zijn".

In Noorwegen hebben inmiddels ruim 48.000 mensen een vaccin gekregen.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam