Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft maandag op een persconferentie gepleit voor aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder de instelling van een avondklok. Nu de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich ook hier verspreidt, is Nederland volgens Kuipers in "een soort race tegen de klok" terechtgekomen en dus moeten nu extra maatregelen worden getroffen.

Daarnaast herhaalde Kuipers nog eens zijn standpunt dat Nederland zo snel mogelijk mensen moet vaccineren. "Alles dat je kunt doen om het tempo te verhogen helpt."

"De tijd die je hebt, is maar heel beperkt", waarschuwde Kuipers. "Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft." Momenteel is de trend in besmettingen en ziekenhuisopnames nog dalend, maar de LNAZ-voorzitter verwacht dat dit door het nieuwe type van het coronavirus van korte duur zal zijn.

Scholen zullen vooralsnog dicht moeten blijven, zei Kuipers. Ook noemde hij als optie om "restrictieve quarantaine" in te stellen in gebieden waar de Britse coronavariant veel voorkomt. Mensen die binnen een bepaalde straal van dat gebied wonen, moeten dan snel worden gevaccineerd, ook wel bekend als 'ringvaccinatie'.

Britse mutatie kan binnen paar maanden tijd dominant worden

Met berekeningen laat de voorzitter van de acute zorgsector zien dat de Britse mutatie in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant kan worden in Nederland, net zoals in Engeland is gebeurd.

"Ik had vanochtend een Britse collega aan de telefoon die zei: 'You ain't seen nothing yet' (Je hebt nog niets gezien). De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt vier keer hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wil blijven."

Hoe snel de Britse variant hier oprukt, is nog niet geheel duidelijk. Uitgaande van "conservatieve" aannames komt Kuipers erop uit dat rond 1 april de gemuteerde versie van het virus hier de overhand kan krijgen met het huidige beleid. Het kan ook al eerder gebeuren.

In zijn berekening gaat de LNAZ-voorzitter ervan uit dat het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant, dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt, een factor 0,35 hoger is, maar dit zou ook nog hoger kunnen zijn.

Kuipers voorstander avondklok: 'Alles wat je eerder doet, heeft grotere impact'
116
Kuipers voorstander avondklok: 'Alles wat je eerder doet, heeft grotere impact'