De GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen COVID-19. Het RIVM maakte die tussenstand maandag bekend. Het totale aantal gevaccineerde zorgmedewerkers in Nederland komt daarmee uit op circa 75.000.

De andere 40.000 Nederlanders die hun eerste beschermende prik hebben gekregen, werken in de acute zorg. Zij zijn gevaccineerd in de ziekenhuizen waar ze werken.

Vanaf maandag zijn ook bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt. In eerste instantie worden vijftienduizend doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech verspreid over twaalf grote zorginstellingen. "Al deze vaccins worden deze week toegediend door instellingsartsen op meerdere locaties van de instellingen", aldus het RIVM.

In de komende weken moeten in totaal zo'n 155.000 bewoners van instellingen hun eerste dosis vaccin krijgen. Op de priklocaties van de GGD worden de komende weken in totaal 204.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. De vaccinatiecampagne is op 6 januari begonnen. Sinds vrijdag zijn alle priklocaties in bedrijf.

Vanaf volgende week maandag wordt ook het onlangs goedgekeurde coronavaccin van Moderna gebruikt. Ouderen en mensen met een beperking die in kleinere instellingen wonen, krijgen dit vaccin. Huisartsen gaan de vaccins toedienen.