Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de dalende trend ten aanzien van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus doorzet, maar trager dan eerder voorspeld. Daarnaast is nog onduidelijk wat het effect van de Britse variant van het coronavirus is op het aantal COVID-19-besmettingen en de ic- en kliniekbezetting in Nederland.

"Vanwege een stijging van het aantal nieuwe opnames de afgelopen dagen, hebben wij onze prognoses bijgesteld", meldt het LCPS vrijdag.

In de afgelopen dagen werden telkens tweehonderd tot driehonderd nieuwe opnames gemeld. Op dinsdag werd met 310 ziekenhuisopnames de voorlopige piek van de week geregistreerd.

Ic-coördinator Ernst Kuipers vertelde woensdag tijdens een briefing aan de Tweede Kamer dat eind januari mogelijk zo'n tweeduizend coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Het is niet duidelijk of die schatting ook moet worden bijgesteld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt licht

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in de afgelopen 24 uur iets gedaald. In totaal worden 2.469 patiënten met COVID-19 behandeld, 33 minder dan een dag eerder.

Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 30 tot 1.784 en op de intensive cares worden nu 685 COVID-19-patiënten behandeld. Dat zijn er drie minder dan donderdag.

Gisteren zijn twee bovenregionale verplaatsingen met inzet van het LCPS gerealiseerd, waarvan een op de ic.

Ook minder nieuwe opnames

Naast dat de totale hoeveelheid coronapatiënten in ziekenhuizen afnam, zette deze trend zich ook door bij de nieuwe opnames. Vrijdag zijn er 241 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat waren er 33 minder dan een dag eerder. 24 nieuwe COVID-19-patiënten werden opgenomen op de ic's, oftewel 24 minder dan donderdag.

In het afgelopen etmaal zijn twee patiënten naar een ander ziekenhuis verplaatst, onder wie één ic-patiënt. Ook liggen er net als de vorige dag vijf Nederlandse COVID-patiënten op de IC in Duitsland.