Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika moeten binnenkort een negatieve coronasneltest overleggen voor ze naar Nederland reizen, laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan.

Een negatieve PCR-test, een test die door middel van een keel- en neusswab aantoont of iemand besmet is, blijft ook verplicht. Die mag maximaal 72 uur oud zijn.

Reizigers uit het VK of Zuid-Afrika moeten de sneltest ondergaan op de luchthaven of bij de ferryterminal, voordat ze aan boord van een vliegtuig of veerboot naar Nederland gaan. Alleen als ze negatief testen, mogen ze naar Nederland reizen.

De verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en de bemanning van ferry's en vliegtuigen. "De maatregel gaat op zeer korte termijn in", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Wij trekken hierbij op met Frankrijk en België."

Sinds 29 december moeten mensen die met de trein, bus of boot vanuit het buitenland naar Nederland reizen een testverklaring tonen. Ook moeten alle reizigers na aankomst tien dagen in quarantaine.

Vliegverbod niet wenselijk volgens kabinet

Het kabinet benadrukte dinsdagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) opnieuw dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Een algeheel verbod op vluchten van en naar het VK en Zuid-Afrika acht het kabinet om economische redenen niet wenselijk. Dat zou namelijk ten koste gaan van het goederenvervoer. Passagierstoestellen aan de grond laten, is volgens een woordvoerder op dit moment geen optie, omdat vracht ook met burgervluchten meegaat.

Rutte: 'Lockdown verlengd vanwege dreiging Britse coronavariant'
130
Rutte: 'Lockdown verlengd vanwege dreiging Britse coronavariant'