De kinderopvang heeft voldoende capaciteit om kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen op te vangen, zegt de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) zaterdag over de noodopvang van kinderen tijdens de lockdown.

De bezetting is gemiddeld nog geen 50 procent van wat die normaal is, blijkt uit een peiling van BMK onder een groot aantal kinderopvangorganisatie. Wel doen meer ouders een beroep op de opvang dan tijdens de eerste lockdown.

Volgens het onderzoek waren veel ouders de vorige keer bang voor besmettingsrisico's. Ook wordt gezegd dat de kinderopvang heeft geleerd van de eerste lockdown en daardoor nu beter voorbereid was en meer duidelijkheid kon bieden in de communicatie met ouders.

Voorzitter Monique Vreeburg zegt dat de branche zich "zeer bewust" is van de maatschappelijke rol die ze vervult. Eerder onderzoek liet volgens BMK zien dat de eerste lockdown veel negatieve gevolgen heeft gehad voor kwetsbare kinderen.

De branchevereniging voelt het als haar verantwoordelijkheid om juist deze kinderen veiligheid te bieden. Daarom benaderen kinderopvangorganisaties de ouders van deze kinderen actief en bezoeken ze hen thuis om hen te attenderen op de noodopvang.

Ook meer kinderen in noodopvang van scholen

Naast kinderopvangorganisaties zorgen ook onderwijsinstellingen voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen. Eerder deze week, nadat de lessen na de kerstvakantie weer werden hervat, werd duidelijk dat het om meer kinderen gaat dan tijdens de eerste schoolsluiting.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) roept daarom op om kinderen alleen naar school te brengen als dat echt noodzakelijk is. Door het grote aantal leerlingen hebben leraren meer tijd nodig voor de noodopvang, wat ten koste gaat van het onderwijs op afstand.