Het is mogelijk en toegestaan om zes in plaats van vijf doses uit een flacon van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech te halen, meldt het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag. Hierdoor kunnen met dezelfde hoeveelheid flacons meer mensen worden gevaccineerd. Voor die zesde dosis moet wel een speciale injectiespuit gebruikt worden.

EMA's geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP raadt aan de productinformatie voor zorgprofessionals hierop aan te passen. Op het label van het door het EMA goedgekeurde Pfizer-vaccin staat nu nog dat één flesje in principe goed is voor vijf prikken.

Volgens het RIVM blijkt uit de praktijk dat ervaren medewerkers er vaak zes doses uit kunnen halen. Dit is opgenomen in de vaccinatierichtlijnen van het instituut. "De handeling vereist wel ervaring en precisie. Het lijkt erop dat ziekenhuizen gaan proberen zes doses uit een flacon te halen."

Maar of er nu echt meer mensen gevaccineerd kunnen en gaan worden dan waar in eerste instantie van werd uitgegaan, kan het RIVM nog niet zeggen.

Speciale spuit om verlies te voorkomen

De hoeveelheid die in flesje overblijft na de toediening van vijf doses varieert. Om alles uit de flacon te halen, is een zogenoemde low-dead-space-spuit nodig. Van de vloeistof uit een dergelijke spuit gaat niets verloren, terwijl in een gewone spuit altijd wel een restje achterblijft.

Het is niet duidelijk of GGD-medewerkers in de vaccinatiecentra dergelijke injectiespuiten gebruiken. NU.nl is nog in afwachting van een antwoord op een vraag hierover. Een woordvoerder van farmaceut Pfizer zegt wel te horen dat er low-dead-space-spuiten worden gebruikt, maar weet niet op welke schaal.

Nadat een flesje is ontdooid, wordt het vaccin aangevuld met een andere vloeistof - een zoutoplossing - om het middel spuitklaar te maken. Van het vaccin zelf is in feite maar heel weinig nodig: één volledige dosis heeft een volume van 0,3 milliliter.

Als er onvoldoende vaccin voor een zesde dosis in de flacon achterblijft, dan moeten de flacon en de resterende inhoud worden weggegooid. Overtollig vaccin uit meerdere flacons mag nooit worden samengevoegd.