Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 9.737 positieve coronatesten geregistreerd. Daarmee is voor het eerst in ruim een week een groter aantal nieuwe besmettingen gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande zeven dagen (7.708). Het betreft de grootste stijging van het aantal positieve testen in bijna twee weken tijd.

Het voortschrijdend gemiddelde daalde ruim een week lang met grote sprongen. Dat komt doordat er consequent minder besmettingen werden gemeld dan een week eerder: de afgelopen vier dagen schommelde het aantal nieuwe positieve testen tussen de 6.400 en 7.400, waar dat er vorige week nog 7.500 tot 9.200 waren.

Maandag en dinsdag werden iedere dag ongeveer 55.000 mensen getest. Woensdag zijn ongeveer net zo veel Nederlanders getest. Een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR spreekt van een "vlakke lijn".

De hoeveelheid afgenomen testen is nog altijd fors kleiner dan in de periode vóór de feestdagen (zo'n 80.000 per dag), maar groter dan tijdens de kerstdagen en jaarwisseling (zo'n 40.000).

Door het fluctuerende aantal afgenomen testen kan het aantal positieve gevallen per dag flink verschillen. NU.nl kijkt daarom naar het gemiddelde aantal positieve testen van de zeven voorgaande dagen. Dit voortschrijdend gemiddelde moet een beter beeld geven van het aantal positieve testuitslagen in Nederland.

Het RIVM durft niet te zeggen of de ingezette daling van de besmettingscijfers veroorzaakt is door de lockdown, die sinds medio december van kracht is. Mede doordat veel minder Nederlanders teststraten tijdens en na de feestdagen hebben opgezocht, is er sprake van een "vertroebeld beeld".

Gemiddelden van de afgelopen week:

  • Donderdag 7 januari: 7.708
  • Woensdag 6 januari: 8.084
  • Dinsdag 5 januari: 8.248
  • Maandag 4 januari: 8.357
  • Zondag 3 januari: 8.596
  • Zaterdag 2 januari: 8.775
  • Vrijdag 1 januari: 9.251

RIVM meldde laatste twee dagen ruim driehonderd sterfgevallen

Het RIVM meldde op dinsdag en woensdag 332 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze donderdag gaat het om 85 overleden coronapatiënten. De meldingen kunnen met vertraging binnenkomen, het betreft niet het aantal sterfgevallen op één dag.

Volgens premier Mark Rutte zijn de coronacijfers nog onvoldoende verbeterd om versoepelingen na 19 januari, de beoogde laatste dag van de huidige lockdown, te verantwoorden. Op 12 januari wordt duidelijk of het kabinet de lockdown verlengt of de maatregelen versoepelt.

Woensdag werden in Nederland de eerste coronavaccins toegediend. Volgens GGD GHOR zijn inmiddels 103.000 afspraken met zorgmedewerkers gepland.