De eerste dertienduizend doses van het Moderna-vaccin komen volgende week naar Nederland, laat het ministerie van Volksgezondheid woensdag aan NU.nl weten. Eerder op de dag werd duidelijk dat het vaccin door het Europese geneesmiddelenbureau EMA is goedgekeurd. De eerste levering zal "qua omvang beperkt" zijn, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Eind januari komen nog eens 19.000 doses naar Nederland en twee weken later 48.000 doses. Eind volgende maand levert Moderna 142.000 vaccins. Volgens het ministerie kunnen de aantallen nog veranderen.

Met het Moderna-vaccin worden ouderen, bewoners van verpleeghuizen en bewoners van instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking ingeënt. Volgens minister De Jonge wordt begin volgende week bekendgemaakt wanneer wordt begonnen met de toediening van Moderna-vaccins.

In totaal heeft Nederland ruim 6 miljoen doses van de Moderna-prik besteld, waarvan er 400.000 in het eerste kwartaal geleverd worden.

De Jonge is 'trots op de wetenschap'

Dat woensdag de vaccinatiecampagne is begonnen en het EMA het Moderna-vaccin heeft goedgekeurd, noemt De Jonge "twee keer goed nieuws". "Ik ben trots op de wetenschap", voegt hij daaraan toe.

Het Moderna-vaccin heeft als voordeel dat het bij -20 graden bewaard kan worden. Het Pfizer-vaccin moet bij -70 graden worden bewaard.

Daarnaast kan het vaccin van Moderna op koelkasttemperatuur een maand goed blijven, terwijl het Pfizer-vaccin na ontdooiing slechts vijf dagen in de koelkast bewaard kan worden.