Ziekenhuizen door het hele land zijn woensdag begonnen met het vaccineren van het personeel in de acute zorg tegen COVID-19. Het Maastricht UMC lijkt het eerste ziekenhuis te zijn dat is begonnen met inenten. Het Amsterdam UMC volgde om 12.00 uur.

In Maastricht was het ic-verpleegkundige Maurice Hoorens die als eerste medewerker van het ziekenhuis een vaccin kreeg toegediend. In Amsterdam kreeg ic-verpleegkundige Carol Verdonk de primeur.

Hoorens is blij dat hij is gevaccineerd: "We hebben hier lang op gewacht en dan is het des te meer een opluchting dat het eindelijk zover is. Laten we hopen dat de start van de vaccinaties er nu voor gaat zorgen dat we het coronavirus snel onder de duim krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in."

In het Maastrichtse ziekenhuis is een speciale vaccinatiestraat ingericht waar medewerkers de komende dagen tussen 6.00 uur en middernacht kunnen worden ingeënt.

Verdonk zegt ook zeer blij te zijn dat het vaccin is toegediend. "Het was echt prima, totaal niet pijnlijk. Dat moet mensen niet weerhouden", aldus Verdonk tegen AT5. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft voor deze vaccinatieronde "een beperkt aantal" doses beschikbaar. Het gaat om 4.800 vaccins voor de regio Noord-Holland en Flevoland.

"Gezien de schaarste gaat het alleen om mensen die directe patiëntenzorg aan COVID-19-patiënten leveren en bij wie uitval direct leidt tot verlies aan capaciteit", laat een woordvoerder aan NU.nl weten.

Eerste zorgmedewerker ingeënt met Pfizer-vaccin in Veghel
46
Eerste zorgmedewerker ingeënt met Pfizer-vaccin in Veghel

LUMC om 13.00 uur gestart

De vaccins worden sinds woensdagochtend verdeeld over de ziekenhuizen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft duizend vaccins ontvangen en is om 13.00 uur begonnen met inenten. Per dag zullen meer dan 150 medewerkers in de acute zorg ingeënt worden. "De vaccinatiebereidheid is erg hoog", vertelt een woordvoerder aan NU.nl. De tijdslots waarvoor het zorgpersoneel zich kon aanmelden, waren snel gevuld.

Bij het Erasmus MC in Rotterdam is het eerste vaccin om 14.00 uur toegediend. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft de eerste prik gegeven. Het ziekenhuis verwacht woensdag in totaal 133 personen in te enten. Naar verwachting zullen dat er de komende dagen meer zijn.

Ook in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn op dat tijdstip de eerste vaccins gezet.

In het Nijmeegse Radboudumc zijn woensdag tweeduizend doses binnengekomen voor zes ziekenhuizen en twee ambulancediensten. Zevenhonderd blijven in het Radboudumc, waar om 15.00 uur wordt begonnen met vaccineren. Een tweede levering van duizend doses wordt vrijdag verwacht.

Ook in het noorden zo'n duizend vaccins geleverd

In het noorden van het land zijn woensdagochtend ongeveer duizend vaccins aangekomen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat de vaccins heeft ontvangen, verdeelt ze over de andere ziekenhuizen in de regio.

Het UMCG, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Medisch Centrum Leeuwarden beginnen woensdag met vaccineren, waarna donderdag andere ziekenhuizen in de regio volgen. Het UMCG verwacht woensdag dertig prikken te kunnen zetten. "Dan zijn we al heel blij", aldus een woordvoerder.

Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?
127
Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?