Een deel van het internationale team van onderzoekers dat namens de gezondheidsorganisatie WHO de herkomst van het coronavirus gaat onderzoeken, is nog steeds niet in China aangekomen. Volgens WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft Peking de procedure om de wetenschappers toe te laten nog niet afgerond.

"Ik ben heel teleurgesteld over dit nieuws", aldus Ghebreyesus. Twee leden van het team waren al aan hun reis naar Wuhan begonnen. Een van hen is inmiddels op de weg terug naar huis, de tweede onderzoeker heeft een tussenvlucht gemaakt in een ander land.

De WHO-topman pleitte opnieuw dat Chinese autoriteiten de missie, "net zoals de WHO", als prioriteit moeten beschouwen. Mike Ryan, expert noodsituaties bij de WHO, hoopt dat de laatste obstakels "in de komende uren" opgelost kunnen worden.

Het onderzoek zou aanvankelijk veel eerder beginnen. In juli zei de WHO al dat China de beste plek was om het onderzoek te starten, omdat het virus voor het eerst verscheen in de miljoenenstad Wuhan.

Namens Nederland reist viroloog Marion Koopmans af naar China om de herkomst van het coronavirus te onderzoeken. Dinsdag stapte Koopmans het vliegtuig in.

China is door meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, beschuldigd van het achterhouden van alarmerende informatie. Dat zou onder meer de reactie op de uitbraak van COVID-19 hebben vertraagd. China stelt dat het vanaf het begin transparant is geweest in de communicatie, waar het ook meermaals door de WHO voor geprezen werd.