Het RIVM heeft in de afgelopen week 56.440 positieve coronatests geregistreerd, ruim 10.000 minder dan een week eerder (67.338). Wel werd in de afgelopen week beduidend minder getest dan in de week ervoor, waardoor er volgens het RIVM in de cijfers nog geen "overtuigende daling" zichtbaar is.

Hoewel er dus minder mensen positief op het coronavirus zijn getest dan in de voorgaande week, stijgt het percentage positieve tests wel. Dat komt doordat veel minder mensen zich hebben laten testen.

Er werden in de afgelopen week 349.417 testen afgenomen, fors minder dan de 410.584 in de week ervoor. 47.743 van die testen waren positief en daarmee steeg het percentage positieve tests van 13 naar 13,7. Het overige deel van de meldingen bestaat uit nameldingen.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde ten opzichte van de voorgaande week van 1.811 naar 1.713. Het aantal ic-opnames steeg van 300 tot 336. Verder meldt het RIVM 621 coronagerelateerde sterfgevallen. Dat zijn er meer dan de 583, 472 en 398 gemelde sterfgevallen in de voorgaande weken.

In de veiligheidsregio's Twente, Zaanstreek-Waterland, Drenthe en Friesland bleef het aantal meldingen per 100.000 inwoners stabiel. In de overige veiligheidsregio's is sprake van een daling ten opzichte van een week eerder.

Het RIVM houdt rekening met de mogelijkheid dat mensen na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen. Het zou ook kunnen dat de lockdown wél een duidelijk effect heeft en simpelweg minder mensen klachten hebben.

Reproductiegetal onder 1, Britse variant niet van invloed

Het reproductiegetal kwam op 18 december, drie dagen na het ingaan van de huidige lockdown, met 0,91 weer onder de 1 uit. Een reproductiegetal van 0,91 houdt in dat 100 coronapatiënten samen weer 91 anderen besmetten met het virus. Het RIVM kan het reproductiegetal pas na twee weken betrouwbaar vaststellen.

In Nederland werd op een aantal plaatsen de Britse coronavariant aangetroffen, die besmettelijker lijkt te zijn. Volgens de laatste informatie heeft deze mutatie echter geen aantoonbare invloed op de cijfers gehad.

Het RIVM benadrukt dat de bestaande maatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus in welke variant dan ook tegen te gaan.

Rutte 'niet hoopvol' over versoepelingen na 19 januari

Premier Mark Rutte is "niet erg hoopvol over wat kan na 19 januari", al wil hij nog niet vooruitlopen op eventuele versoepelingen of juist een verlenging van de lockdown.

"Op dit moment blijven de cijfers natuurlijk hoog", zei Rutte dinsdag tijdens het debat met de Tweede Kamer. Het OMT buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen. Rutte wil dat advies afwachten voordat er verder gesproken wordt over de voortgang van de lockdown.

In principe wordt op 12 januari besproken of de lockdown, die zeker tot 19 januari loopt, langer zal gelden. Het gaat onder meer over de sluiting van winkels en het maximum van twee personen die thuis ontvangen mogen worden.

Rutte: 'Niet heel hoopvol wat er al kan na 19 januari'
117
Rutte: 'Niet heel hoopvol wat er al kan na 19 januari'

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.