België start woensdag officieel met de grootschalige vaccinatiecampagne tegen COVID-19. De eerste mensen zijn al ingeënt, maar dat gaat slechts om een kleine groep.

Vorige week maandag, kort nadat de eerste goedgekeurde vaccins van de farmaceuten Pfizer en BioNTech waren vrijgegeven, was de 96-jarige Jos Hermans in Puurs al symbolisch als eerste Belg ingeënt, maar woensdag begint de nationale vaccinatiecampagne pas.

De autoriteiten in Brussel wachten echter niet op de officiële aftrap en zijn dinsdag al begonnen met vaccineren. Tot en met vrijdag krijgen 3.960 bewoners in 53 van de 138 woonzorgcentra een eerste dosis toegediend. Alle bewoners moeten deze maand ingeënt zijn.

Tussen woensdag en zondag krijgen in Vlaanderen 6.610 bewoners en personeelsleden in 42 woonzorgcentra de eerste dosis van het vaccin toegediend, meldt de taskforce Vaccinatie. Wallonië wil deze week al 11.500 mensen inenten.

België krijgt deze maand wekelijks 87.500 doses. Dat aantal wordt in februari opgetrokken naar 100.000 per week. Elke persoon heeft twee doses van het vaccin nodig voor een optimale bescherming. De tweede prik wordt maximaal 42 dagen later gezet.

Steven Van Gucht, viroloog bij het Belgische equivalent van het RIVM.

Steven Van Gucht, viroloog bij het Belgische equivalent van het RIVM.
Steven Van Gucht, viroloog bij het Belgische equivalent van het RIVM.
Foto: ANP

Lof na 'uitstekende' coronacijfers kerstvakantie

Volgens viroloog Steven Van Gucht, werkzaam bij het Belgische equivalent van het RIVM, hebben de Belgen zich tijdens de kerstvakantie "uitstekend" aan de coronamaatregelen gehouden.

Medisch deskundigen waren bevreesd voor een nieuwe opleving als gevolg van het samenkomen van mensen tijdens de feestdagen. In de eerste dagen van het nieuwe jaar noteerde België echter steeds minder besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

"De kerstvakantie hebben we alvast uitstekend aangepakt", concludeert Van Gucht, al zal het nieuwe jaar nog "een heel moeilijk begin" kennen. Met "veel geduld en volharding" verwacht de viroloog echter "een jaar van positieve verandering, met geleidelijk aan meer kansen en perspectief".