Een selecte groep zorgmedewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen wordt vanaf woensdag als eerste in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag. Personeel dat in aanmerking komt voor een prik, krijgt hiervoor op korte termijn een uitnodiging. De vaccins komen na een oproep van ziekenhuizen twee dagen eerder dan gepland beschikbaar.

Vanaf woensdag gaat de GGD-priklocatie in het Brabantse Veghel open voor de eerste mensen van de groep van circa 269.000 verpleeghuismedewerkers. Op die locatie zal een verpleeghuismedewerker als allereerste persoon in Nederland een coronavaccin krijgen.

Daarnaast komen woensdag circa 30.000 vaccins beschikbaar voor ziekenhuismedewerkers in de acute zorg. Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zijn 24.000 vaccins bedoeld voor personeelsleden, die directe zorg verlenen op de intensive care, spoedeisende hulp en de COVID-19-afdeling. Gemiddeld gaat het om een paar honderd vaccins per ziekenhuis.

De overige circa zesduizend vaccins gaan naar medewerkers op de ambulance- of COVID-19-helikopter. Vaccinatie van deze groep gebeurt in ziekenhuizen en duurt ongeveer een week. Drie weken later volgt een herhaalprik voor optimale bescherming.

Niet elke ziekenhuismedewerker in de eerste ronde

Vanwege de schaarste zullen zorgmedewerkers in de genoemde ziekenhuissectoren niet allemaal in de eerste ronde een prik krijgen. Personeelsleden van wie ziekteverzuim direct gevolgen heeft voor de opnamecapaciteit krijgen voorrang, meldt het LNAZ. Het gaat voornamelijk om verpleegkundigen en artsen die fulltime op bijvoorbeeld COVID-19-afdelingen werken.

Vanaf vrijdag gaan ook de priklocaties in Rotterdam en Houten open. Volgende week maandag gebeurt hetzelfde in Amsterdam, Den Haag en Drenthe. Op 15 januari moeten alle 25 GGD-priklocaties in het land operabel zijn. Dan zullen ook de 178.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg en de 166.000 mensen in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning een uitnodiging voor vaccinatie krijgen.

Het coronavaccin van Pfizer bestaat uit twee doses. In de uitnodiging staat ook op welke termijn de tweede prik gegeven wordt.

Vanaf het voorjaar alle zestigplussers

Na bovenstaande groepen zullen in het voorjaar ook zestigplussers, het overige zorgpersoneel en zestigminners met een medische indicatie aan de beurt zijn. Pas daarna volgt de rest van Nederland.

Kinderen staan voorlopig nog niet op de vaccinatieplanning. Dat komt doordat er nog geen klinische data zijn over het vaccin bij kinderen: er is op hen nog niet getest. Mocht uit onderzoek blijken dat de Britse mutatie van het coronavirus daar wel aanleiding toe geeft, dan wordt daar opnieuw naar gekeken.

Kuipers geeft update over coronasituatie in ziekenhuizen
1
Kuipers geeft update over coronasituatie in ziekenhuizen