Het totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is met 135 gestegen tot 2.836, blijkt maandag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care liggen nu 706 coronapatiënten, elf meer dan de dag ervoor.

Ondanks een stijging van het totale aantal opgenomen coronapatiënten stemmen de cijfers "hoopvol", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Volgens hem lijkt de instroom van nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis op een plateau te komen. In de laatste dagen van het jaar steeg het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten tot boven de vierhonderd per dag. Dat is nu weer wat gezakt naar 226 nieuwe opnames op maandag.

"Ik sta hier nu met een wat rustiger gevoel dan rond de kerstdagen", aldus Kuipers. "We hielden toen ons hart vast: waar gaat dit naartoe? We zien nu toch een beetje een stabilisatie en dat stemt hoopvol."

Het afgelopen etmaal zijn elf coronapatiënten verplaatst tussen regio's, van wie vijf op de ic liggen. In Duitse ziekenhuizen liggen nog steeds negen Nederlandse coronapatiënten op de ic. Dat zijn er net zoveel als zondag.

Eerste ziekenhuismedewerkers woensdag gevaccineerd

Eerder op maandag werd bekend dat een selecte groep van zorgmedewerkers woensdag als eerste in Nederland wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft na een oproep van ziekenhuizen 30.000 vaccins van Pfizer vervroegd beschikbaar gesteld.

Tientallen ziekenhuizen zagen zich deze week genoodzaakt om een deel van de niet-urgente zorg uit te stellen. Het ziekteverzuim in de acute zorg zou toenemen, terwijl zorgpersoneel ook oververmoeid uitvalt. De ziekenhuizen hopen dat door het vaccineren van de groep zorgmedewerkers de capaciteit overeind kan worden gehouden.

Iedere ic-verpleegkundige die uitvalt scheelt volgens Kuipers vier ic-bedden in de beschikbare capaciteit.