Een 82-jarige man is als eerste persoon in het Verenigd Koninkrijk ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford University. Het gaat volgens gezondheidsdienst NHS om Brian Pinker, die al jaren wordt behandeld vanwege een nieraandoening. Hij kreeg de prik in een ziekenhuis in Oxford.

Het VK neemt het nieuwe vaccin als eerste land in gebruik. Het middel is eerst verstrekt aan een aantal ziekenhuizen en wordt in de loop van de week op veel grotere schaal verspreid in het land. De Britse overheid heeft in totaal 100 miljoen doses besteld, genoeg om 50 miljoen mensen mee in te enten.

De Britse autoriteiten zijn vorige maand al begonnen met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer en BioNTech, dat later ook door de EU is goedgekeurd.

Een cruciaal voordeel van het AstraZeneca-vaccin is echter dat het houdbaar is in normale koelkasten en daardoor makkelijker kan worden gebruikt in bijvoorbeeld verpleeghuizen en op huisartsenposten. Het Pfizer-vaccin daarentegen moet op een temperatuur van -70 graden vervoerd worden en is na ontdooien maar beperkt houdbaar. Een ander voordeel is dat het nieuwe coronavaccin goedkoper zou zijn dan vergelijkbare middelen.

Europese goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin laat waarschijnlijk nog enkele weken op zich wachten. Daarvoor moet de farmaceut eerst een aanvraag indienen bij het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Dat is nu nog niet gebeurd.

'Vaccinatiestrategie afhankelijk van leveringen fabrikanten'

Een woordvoerder van het ministerie van VWS kan zaterdag niets zeggen over eventuele gevolgen van de lagere hoeveelheid voor de vaccinatieplanning in Nederland. Hij benadrukt nogmaals dat de vaccinatiestrategie afhankelijk is van de leveringen door de fabrikanten. De planning is daardoor met de "nodige onzekerheden omgeven".

Nederland zoekt volgens hem altijd naar mogelijkheden om meer vaccins te verkrijgen. De Europese Commissie onderhandelt namens Nederland en de andere EU-lidstaten met de vaccinfabrikanten. Ook het overleg met AstraZeneca over de situatie wordt voortgezet.

Nederland heeft een optie op bijna twaalf miljoen doses. Samen hebben de Europese lidstaten een optie op zo'n 400 miljoen doses.

Eerste Brit krijgt AstraZeneca-vaccin: 'Ik voelde niks'
56
Eerste Brit krijgt AstraZeneca-vaccin: 'Ik voelde niks'