Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdagavond in een Kamerbrief. De rechter bepaalde eerder op donderdag in een kort geding dat drie Nederlanders geen negatieve PCR-test hoeven te overleggen om naar Nederland te kunnen terugkeren.

De eisers zijn momenteel in Tanzania en willen op 3 januari terugkeren. Omdat zij zich niet willen laten testen, spanden ze een kort geding aan tegen de Staat. Sinds vorige week moeten luchtvaartmaatschappijen ervoor zorgen dat reizigers die vanuit een risicogebied naar Nederland willen vliegen een coronatest ondergaan.

Het kort geding werd volgens de NOS aangespannen door Jeroen Pols, de jurist van actiegroep Viruswaarheid. Hij is samen met zijn gezin op vakantie in het Afrikaanse land.

De rechtbank stelde de eisers in het gelijk en besloot dat de gezinsleden zonder negatieve testuitslag mogen terugvliegen. Volgens de rechter is er geen wettelijke grondslag voor een testplicht voor reizigers die naar hun thuisland vliegen.

Volgens minister De Jonge heeft het vonnis alleen betrekking op de drie Nederlanders die het kort geding aanspanden. Hij benadrukt dat de situatie voor andere reizigers niet verandert. Wel bekijkt het kabinet of er op korte termijn "aanvullingen nodig zijn om een negatieve PCR-testuitslag bij dit type reizen zeker te stellen".

Het kabinet houdt vast aan de maatregel, omdat de "epidemiologische situatie in Nederland zeer ernstig is". "Bovendien is er een besmettelijkere variant van het coronavirus aanwezig in een aantal landen. Daarom is het van groot belang dat zo veel mogelijk wordt voorkomen dat het virus vanuit het buitenland Nederland binnenkomt", aldus De Jonge.