Vanwege de uitbraak van de Britse mutatie van het coronavirus op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland) adviseert het Outbreak Management Team (OMT) donderdag om ook kinderen onder de twaalf jaar te laten testen bij klachten.

Op dit moment hoeven kinderen tot en met zes jaar bij klachten in principe niet getest te worden. Oudere kinderen tot twaalf jaar mogen momenteel wel getest worden, maar voor hen geldt alleen een dringend advies als ze ook koorts hebben of benauwd zijn.

Het is nog niet zo dat kinderen onder de twaalf zich nu al moeten gaan laten testen bij klachten. Het OMT verstrekt alleen de adviezen. Het kabinet beslist uiteindelijk of het aanbevelingen van de deskundigen overneemt.

Hetzelfde kabinet vroeg het OMT woensdag een advies te geven over een intensiever testbeleid voor kinderen. "En dat zullen we uiteraard overnemen", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) na afloop van een coronaoverleg met een deel van het kabinet.

Zeker elf mensen in Nederland besmet met Britse coronavariant

Eerder deze week werd bekend dat de Britse mutatie van het coronavirus tot nu toe bij elf mensen in Nederland is vastgesteld. Het gaat om vijf gevallen in de regio Amsterdam, één in Nijmegen en dus een cluster op een basisschool in Bergschenhoek in de regio Rotterdam.

Naar dit cluster wordt uitvoerig onderzoek gedaan omdat de verspreiding bij deze variant anders lijkt te zijn dan tot nu toe bekend voor de andere coronavirusstammen. Inmiddels zijn er een "serieus aantal mensen" positief getest op de variant, aldus De Jonge.

Hoeveel dit er precies zijn en op welke snelheid het virus zich precies verspreidt, wordt op dit moment nog onderzocht. De minister hoopt hier volgende week meer duidelijkheid over te kunnen geven.