De Europese Unie heeft nog eens 100 miljoen vaccindoses van farmaceuten BioNTech en Pfizer aangeschaft. Daarmee moeten er volgend jaar zo'n 300 miljoen Pfizer-vaccins beschikbaar zijn voor EU-landen, schrijft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op Twitter.

Volgens Von der Leyen is de veiligheid van het vaccin aangetoond, onder meer door het Europees Medicijnagentschap (EMA), waardoor het verantwoord is om extra doses aan te kopen.

De prijs voor de 100 miljoen vaccins stond al vast. Bij eerdere onderhandelingen kwamen de EU en Pfizer uit op een prijs van 15,50 euro per dosis. Er was al 3,1 miljard euro overgemaakt aan Pfizer voor 200 miljoen middelen, door de extra 100 miljoen doses stijgt het prijskaartje naar 4,65 miljard euro.

Een Pfizer-vaccinatie kost per persoon 31 euro, omdat twee doses noodzakelijk zijn.

Von der Leyen hint op Twitter dat er mogelijk meer deals volgen tussen de EU en farmaceuten. Eerder sloot de EU al overeenkomsten met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen), Johnson & Johnson (200 miljoen) en Moderna (80 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd, hoewel EMA naar verwachting op 6 januari met een oordeel komt over het Moderna-vaccin.

Wie krijgt het Pfizer-vaccin als eerst in Nederland?
142
Wie krijgt het Pfizer-vaccin als eerst in Nederland?