Voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorganger van Jaap van Dissel, Roel Coutinho, noemt het "verbijsterend" en "ook een beetje beschamend" dat Nederland als laatste in de Europese Unie begint met vaccineren tegen COVID-19. Dat zei hij maandagavond in Nieuwsuur.

"We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land en je zou zeggen: ja, dat kunnen wij", aldus Coutinho over de vaccinatiecampagne. "En als dan blijkt dat het toch wel vrij lang duurt voor je kunt beginnen, dan vind ik dat toch wel vrij verbijsterend."

Dat Nederland relatief laat begint, betekent volgens de oud-RIVM-baas dat de overbelasting van de zorg langer aanhoudt. En dat heeft volgens hem niet alleen een nadelig effect voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. "Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite."

De emeritus hoogleraar epidemiologie kan ook weinig begrip opbrengen voor het besluit van het kabinet om eerst zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen te vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert namelijk juist om te beginnen met ouderen zelf.

Coutinho: "Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen."