Het RIVM zegt dat een controversiële zinsnede van Jaap van Dissel tijdens een eindejaarsinterview van de NOS "niet de bedoeling" was. De directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding leek te suggereren dat het opleidingsniveau van medewerkers van verpleeghuizen verband houdt met de besmettingen.

Wat Van Dissel wel bedoelde, wil het RIVM niet toelichten. In het bewuste deel van het interview ging het over coronabesmettingen in verpleeghuizen.

"Besproken werd dat de situatie in een verpleeghuis waar vaak dementerende ouderen verzorgd worden, complex is en een andere situatie dan een ziekenhuis of intensivecareafdeling", schrijft het RIVM maandag in een verklaring. "Het was niet de bedoeling om een opleidingsniveau in verband te brengen met oorzaken van besmettingen in verpleeghuizen."

Uit de verklaring wordt niet duidelijk hoe Van Dissel zijn uitspraak wel bedoelde. Het RIVM liet desgevraagd weten het bij de eerdere verklaring te houden.

Zondag ontstond ophef door uitspraken van Van Dissel. Marita de Kleijne, voorzitter van het platform verzorgenden van beroepsorganisatie V&VN, noemde de uitspraken "een klap in het gezicht van verzorgenden die dag en nacht onder zware druk klaarstaan voor kwetsbare bewoners".

Volgens het rijksinstituut is er inmiddels contact geweest met V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. "Jaap Van Dissel heeft aangegeven dat de uitspraak niet bedoeld was om dit verband te suggereren en dat het hem spijt als medewerkers die de afgelopen periode vaak in moeilijke omstandigheden hun werk in verpleeghuizen uitvoeren zich door de zinsnede negatief geraakt voelen", staat in de verklaring.