Het RIVM meldt zondag 9.108 positieve coronatesten, minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (11.083). Het gemiddeld aantal positieve testen is zondag voor de vierde dag op rij gedaald.

Het gemiddelde steeg deze week tot bijna twaalfduizend positieve testen per dag, nadat vorige week meermaals twaalf- tot dertienduizend positieve testen werden gemeld. Vanaf woensdag werd echter een daling ingezet, doordat deze week de dagcijfers iets lager liggen.

NU.nl kijkt naar het gemiddelde van de zeven voorgaande dagen omdat dagcijfers erg kunnen fluctueren: deze zaterdag zijn ruim vijftienhonderd besmettingen minder gemeld dan op vrijdag. Door naar één week te kijken, wordt een beter beeld geschetst van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Ook het RIVM raadde meermaals aan om weekcijfers in de gaten te houden.

Mogelijk zijn er dit weekend minder positieve testen binnengekomen omdat deze overlapten met Eerste en Tweede Kerstdag. Het is nog niet duidelijk of mensen zich tijdens de kerstdagen evenveel hebben getest als normaal.

Zondag zijn 29 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, 20 minder dan zaterdag (49). Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen stijgt in relatief snel tempo: in de laatste vijf dagen stierven ongeveer 430 personen met COVID-19.

Daggemiddelden van de afgelopen week

  • Zaterdag 26 december: 11.083
  • Vrijdag 25 december: 11.504
  • Donderdag 24 december: 11.572
  • Woensdag 23 december: 11.756
  • Dinsdag 22 december: 11.866
  • Maandag 21 december: 11.022
  • Zondag 20 december: 10.573

Toename patiënten op zowel klinieken als intensive care

In totaal liggen er momenteel 2.421 coronapatiënten in het ziekenhuis, 79 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

Op de klinieken liggen nu 1.797 mensen, een stijging van 63 ten opzichte van een dag eerder. Op de intensive care is het aantal patiënten met zestien gestegen, naar een totaal van 624.

Tussen regio's zijn in de afgelopen 24 uur dertien patiënten verplaatst, waarvan er drie op de ic liggen.

Totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis

© NU.nl/LocalFocus
Wie krijgt het Pfizer-vaccin als eerst in Nederland?
142
Wie krijgt het Pfizer-vaccin als eerst in Nederland?

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.