De Britse autoriteiten hebben inmiddels ruim vijftienduizend wachtende vrachtwagenchauffeurs in de haven van Dover getest op het coronavirus. Bij 36 van hen was de test positief, meldt transportminister Grant Shapps zaterdag.

"Er zijn nu 15.526 coronavirustests uitgevoerd op chauffeurs, wat 36 positieve resultaten opleverde die worden geverifieerd", aldus de minister. De truckers mogen pas oversteken naar Frankrijk na een negatief testresultaat. Ongeveer 1.100 Britse militairen zijn ingezet om in een zo hoog mogelijk tempo de sneltesten af te nemen.

De grens van het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het land. Hierdoor ontstonden lange rijen met duizenden vrachtwagens in Kent, waarna het graafschap de snelwegen naar Dover afsloot. Chauffeurs werden tijdelijk opgevangen op de voormalige luchthaven Manston.

Shapps zei dat alle vervoerders op Tweede Kerstdag om 9.00 uur de luchthaven inmiddels hebben verlaten en terug kunnen gaan naar Dover om de oversteek naar Frankrijk te maken. "Manston is nu leeg en vrachtwagens moeten er niet meer heen", schreef de minister in een tweet.

Shapps zei vrijdag dat het nog enkele dagen zou duren voordat de problemen voor de wachtende chauffeurs zijn opgelost. Militairen organiseren ondertussen het uitdelen van water en voedsel aan de wachtende chauffeurs.