Medici van het Poolse leger helpen op Eerste Kerstdag in het Britse Dover bij het massaal testen van vrachtwagenchauffeurs op het coronavirus. De chauffeurs mogen pas naar Frankrijk bij een negatief testresultaat. Hierdoor is een lange file ontstaan en zijn duizenden chauffeurs gestrand, onder wie veel Polen.

Eerder op de dag besloot het Verenigd Koninkrijk al dat er meer militairen moesten helpen bij de operatie. Inmiddels zijn meer dan duizend Britse militairen ingezet om in een zo hoog mogelijk tempo sneltesten af te nemen.

De ongeveer zestig Poolse militairen die daarbij helpen, hadden volgens een woordvoerder van de Poolse regering op vrijdagochtend al 1.260 truckers getest. "We zijn vastbesloten om alle Poolse chauffeurs naar huis te laten rijden", zei de woordvoerder van de Poolse regering.

Het testen van chauffeurs is nodig, omdat in het Verenigd Koninkrijk een variant van het coronavirus rondgaat die volgens Britse wetenschappers een stuk besmettelijker is dan eerdere varianten. Frankrijk en andere landen hopen die zo veel mogelijk buiten de deur te houden.

Nederland maakt uitzondering voor vrachtwagenchauffeurs

Nederland eist van mensen die per vliegtuig, boot, trein of bus het land binnenkomen vanuit risicogebieden een testverklaring waarin staat dat ze het virus niet hebben. Voor vrachtwagenchauffeurs is een uitzondering gemaakt.

Om Nederland in te mogen, is voor de meeste reizigers een PCR-test vereist. Een testresultaat duurt daarmee een stuk langer dan met sneltesten, maar PCR-testen zijn betrouwbaarder dan sneltesten. De test mag niet langer dan 72 uur geleden zijn uitgevoerd.