De Britse variant van het coronavirus duikt in steeds meer landen op, ook buiten Europa. De variant lijkt niet gevaarlijker, maar wel veel sneller te verspreiden. Dat is een aanwijzing dat de variant mogelijk ook besmettelijker is. NU.nl zet de landen waar de mutatie is opgedoken op een rij.

Naar de Britse mutatie wordt verwezen met VUI-202012/01 (variant under investigation, variant wordt onderzocht - december 2020/ eerste variant).

Nederland voerde 20 december als eerste land kortstondig een algeheel vliegverbod in voor vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, dat daags daarna werd opgeheven. Het kabinet verplicht reizigers vanuit het VK nu om een bewijs van een negatieve coronatest te tonen.

Al snel volgden andere landen met het sluiten van het luchtruim voor Britse reizigers. De vliegverboden moeten de verspreiding van de coronavirusvariant voorkomen.

In deze landen is de Britse coronamutatie bevestigd

© Localfocus

Zuid-Afrika

Ook over een Zuid-Afrikaanse mutatie wordt de afgelopen week veel gesproken, maar dat is weer een andere variant van het virus. Het gaat daar niet om een identieke kopie van de Britse coronavirusmutatie, maar om één die daarop lijkt en net als VUI-202012/01 mogelijk besmettelijker is.

Volgens viroloog Marion Koopmans is het belangrijk om de Zuid-Afrikaanse en de Britse variant los van elkaar te onderzoeken. Het is overigens heel gebruikelijk voor virussen om te muteren. Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zegt dat die veranderingen niet altijd invloed hebben op de eigenschappen van het virus.

Zo muteerde het coronavirus het afgelopen jaar wereldwijd
157
Zo muteerde het coronavirus het afgelopen jaar wereldwijd