
Maandenlange stilte rondom het Red Team: 'We willen geen zeurpiet zijn'
De oud-huisarts en voormalig ziekenhuisbestuurder benadrukt dat het Red Team nog veelvuldig overlegt. De groep wetenschappers en gezondheidsexperts, die ongevraagd adviezen publiceren over de staat van de pandemie, zijn wel terughoudender geworden met bijvoorbeeld televisie-interviews, vervolgt Schellekens. Red Team-leden verschenen vooral op persoonlijke titel in het nieuws.
Schellekens stelt dat de rapporten die het Red Team eind oktober uitbracht, uitvoerig en onderbouwd beschreven hoe het kabinet had moeten handelen, zodat bijvoorbeeld Oud en Nieuw uitgebreider gevierd had kunnen worden. Er is niet adequaat ingegrepen, zo oordeelt hij. "Het is echter niet aan ons om weer te zeggen dat er foute beslissingen zijn genomen. Uiteindelijk toetst de Tweede Kamer het beleid van het kabinet."
Begin januari toch weer een advies
Begin januari volgt desondanks een nieuw advies vanuit het Red Team. Daarin zal worden ingegaan op welke maatregelen getroffen moeten worden na de start van het vaccinatieproces, maar vóórdat de vaccinatiegraad voldoende is om grote groepen Nederlanders te beschermen. Zonder plan dreigt een nieuwe lockdown in april, vermoedt Schellekens.
Hij benadrukt het belang van het intensiveren van het bron- en contactonderzoek, het uitbreiden van de testcapaciteit en verdere inzet op preventief testen: het testen van personen zonder klachten. Ook moeten Nederlanders tijdens het vaccinatieproces gewezen worden op de geldende maatregelen, vindt het team.
Schellekens noemt het opmerkelijk dat 12 januari een knoop wordt doorgehakt over mogelijke versoepelingen en vreest dat de teugels te snel worden losgelaten. "Er komt nog een piek aan, medio januari is te vroeg. Het kabinet kan dan alleen versoepelen als het eigen signaalwaardes opzijzet, mogelijk onder economische druk."
NUjij: Uitgelichte reacties