Opgenomen coronapatiënten lopen tijdens de tweede golf fors minder kans te overlijden aan de gevolgen van het virus, meldt Nieuwsuur woensdag. Ten opzicht van de eerste golf gaat het om een afname van 47 procent.

Nieuwsuur meldt dit op basis van een onderzoek door Menno Huisman, hoogleraar Interne Geneeskunde, en twee andere onderzoekers.

De hoogleraar spreekt van "hoopgevend nieuws". Hij vermoedt dat betere behandelmethodes verantwoordelijk zijn voor de afname. "We denken dat het toedienen van ontstekingsremmer dexamethason mogelijk een gunstig effect heeft op de overlevingskans", aldus Huisman.

In het onderzoek werden van 1 september tot 30 november 947 coronapatiënten gevolgd, zowel op intensive care- als verpleegafdelingen. De gevolgen van hun besmetting werden vergeleken met die van een groep van 579 patiënten uit de eerste golf. Het sterftepercentage was tijdens de tweede golf 15 procent, bijna een halvering ten opzichte van de eerste groep.

Sterftepercentages zijn een 'bijvangst'

Het onderzoek van Huisman en zijn collega's was opgezet om meer te weten te komen over trombose, ofwel stolsels in de aders of slagaders. Bij het analyseren van gegevens kwam de halvering van de sterfte naar voren. De sterftepercentages zijn daarom een 'bijvangst'.

Huisman wil niet te harde conclusies trekken. "We moeten oppassen met de interpretatie van deze bevinding, omdat we niet van elke patiënt die later in het onderzoek werd ingesloten of werd overgeplaatst, de volledige follow-upgegevens hebben verzameld."

Aan het onderzoek deden acht Nederlandse ziekenhuizen mee: het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC, het Radboudumc, het Maastricht UMC+, het Amphia Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis, het OLVG en het Zaans Medisch Centrum.