Uit bron- en contactonderzoek naar de twee Nederlanders die besmet waren met de Britse coronamutatie, blijkt dat er geen enkel verband is met het Verenigd Koninkrijk. GGD Amsterdam meldt woensdag dat de mogelijke bronnen of nauwe contacten van hen voor de besmetting niet in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest.

Eerder werd al bekend dat de twee personen geen reis naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt.

De mutatie van het virus gaat momenteel rond in dat land en lijkt niet gevaarlijker, maar wel een stuk besmettelijker. Het RIVM vond tijdens steekproeven afgelopen weken twee keer de mutatie van het virus bij een besmette persoon. Beide gevallen waren in Amsterdam.

De besmettingen waren al van de eerste helft van december vastgesteld en hebben niets met elkaar te maken. "Dit duidt erop dat het virus al rondgaat in Nederland", vertelt een woordvoerder van het RIVM.

"Ongeacht de variant van het virus gelden de gebruikelijke afspraken voor thuisisolatie van de besmette persoon en quarantaine voor de nauwe contacten van de besmette persoon", meldt de GGD Amsterdam. Het RIVM doet wekelijks een steekproef en houdt op die manier de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten.