Het vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika en het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk zijn woensdag om 0.01 uur komen te vervallen, maakte het kabinet dinsdagavond bekend. Reizigers - ook EU-burgers - moeten wel een recente, negatieve PCR-coronatest kunnen overleggen om toegelaten te worden tot Nederland.

Eenmaal in Nederland blijft het dringende advies om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

De maatregelen werden sinds afgelopen weekeinde genomen omdat in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Zuid-Afrika een nieuwe mutatie van het coronavirus rondgaat.

Ook de grens tussen het VK en Frankrijk is weer open voor vrachtverkeer; chauffeurs worden met een sneltest op de aanwezigheid van het coronavirus gecontroleerd.

Dat er in Nederland een einde aan de verboden zou komen, maakte minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) eerder op dinsdag al bekend. Onduidelijk was toen nog wanneer ze zouden vervallen. Er moest onder meer nog met vervoerders worden overlegd.

Het zal aan de vliegmaatschappijen en rederijen zijn om passagiers vóór vertrek te controleren op de negatieve testverklaring, die maximaal 72 uur oud mag zijn.

Vrachtwagenchauffeurs in Dover botsen met politie
59
Vrachtwagenchauffeurs in Dover botsen met politie

Ook grens tussen VK en Frankrijk weer open voor vrachtverkeer

De Britse en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen dat ook vrachtverkeer dat nu nog stilstaat aan de Britse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in kan, meldt nieuwszender Sky News. Voorwaarde daarbij is dat bij de vrachtwagenchauffeurs een sneltest wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn.

De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van het gemuteerde virus. Eerder dinsdagavond maakte de Franse premier Jean Castex bekend dat Fransen en andere EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk vanaf woensdag naar Frankrijk mogen reizen, maar alleen met een negatieve coronatest.

Een mededeling aan chauffeurs nabij de haven van Dover.

Een mededeling aan chauffeurs nabij de haven van Dover.
Een mededeling aan chauffeurs nabij de haven van Dover.
Foto: ANP

Sneltest voor chauffeurs in enorme file

Vrachtwagens worden in Frankrijk weer toegelaten als de inzittenden negatief zijn getest op het coronavirus. De haven roept chauffeurs die nog geen test hebben ondergaan op naar het nabijgelegen vliegveld te rijden voor een sneltest. Dat geldt niet voor chauffeurs die al in de enorme file op de M20 staan; zij worden ter plaatse getest.

Het Britse leger, de nationale gezondheidsdienst (NHS) en bron- en contactonderzoeksteams gaan als onderdeel van het Brits-Franse akkoord meerdere testfaciliteiten inrichten in de zuidoostelijk regio Kent. Daar staan momenteel nog zo'n 2.800 vrachtwagens vast.

De Britse minister van Transport, Grant Shapps, reageerde dinsdagavond opgelucht. "We hebben vandaag goede vooruitgang geboekt met de Franse regering", aldus Shapps. Zijn ministerie stelt dat het met de sneltests mogelijk is om binnen een half uur een resultaat te hebben, terwijl dat bij een PCR-test 24 uur in beslag neemt. Het ministerie van Transport meldt dat de overeenkomst op 31 december wordt geëvalueerd.

Truckers in Dover radeloos: 'Worden behandeld als dieren'
123
Truckers in Dover radeloos: 'Worden behandeld als dieren'

Kabinet wil ook voor andere landen verplichting negatieve test

Nederland voerde zondag een inreisverbod in voor het VK vanwege een nieuwe, mogelijk zeer besmettelijke variant van het coronavirus dat daar werd vastgesteld. Het inreisverbod werd maandag ook van kracht voor Zuid-Afrika, omdat ook daar de mutatie was aangetroffen.

Door het inreisverbod zijn duizenden reizigers gestrand in het VK en Zuid-Afrika. Ook andere Europese landen hebben voor die landen een inreisverbod ingesteld.

Het kabinet wil de verplichting tot een negatieve testverklaring zo snel mogelijk ook invoeren voor andere landen, ook voor Nederlanders en burgers uit andere EU-lidstaten.

Nederlanders vast in het VK: 'Kerst zonder mijn zwangere vrouw'
228
Nederlanders vast in het VK: 'Kerst zonder mijn zwangere vrouw'

Al duizenden mutaties van coronavirus geregistreerd

Het VK en Zuid-Afrika hebben te maken met een potentieel zorgwekkende mutatie van het coronavirus. Op zich zijn mutaties geen zeldzaamheid; van het COVID-19-virus zijn wereldwijd al duizenden mutaties geregistreerd. Doorgaans zijn die bovendien niet gevaarlijker of wezenlijk anders dan het oorspronkelijke virus.

De mutaties die in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika geregistreerd zijn lijken echter wel zorgwekkend te zijn. Het zou namelijk kunnen dat deze varianten, die overigens niet identiek zijn, besmettelijker zijn dan de 'Nederlandse' variant. Mensen worden er voor zover bekend niet zieker van, maar doordat een besmette persoon mogelijk méér mensen aansteekt, verspreidt het virus zich sneller en belanden er dus (nog) meer mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.