Ziekenhuizen in heel Nederland zijn genoodzaakt een groot deel van de planbare reguliere zorg te staken vanwege de toenemende drukte door het coronavirus, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdag. Zorg die niet binnen zes weken verleend hoeft te worden, zoals knie- of staaroperaties, wordt uitgesteld.

Voor acute en kritieke planbare zorg, bijvoorbeeld bij een hersenbloeding of een openhartoperatie, is nog gewoon ruimte. Er wordt gekeken naar welke behandelingen binnen zes weken nodig zijn om blijvende schade of verlies van levensjaren te voorkomen.

"De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn", schrijft het ministerie.

"Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zo laat minister Tamara van Ark voor Medische Zorg weten. Ze zegt zich te realiseren dat het nieuws "veel pijn, verdriet en onzekerheid kan geven".

Eigenlijk werd een piek pas in januari verwacht. Het staken van de reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken moet ervoor zorgen dat personeel wordt 'vrijgespeeld'. Zo moet de coronazorg, maar ook de acute en kritieke planbare zorg gewaarborgd worden.

Andere maatregelen die genomen worden zijn de voorbereidingen voor het verder opschalen van bedden op de intensive care (ic) naar 1.450. Ook worden patiënten naar Duitsland verplaatst. Eerder zorgde het land ook al voor coronapatiënten uit Nederland.

Sommige poliklinieken blijven wel open

Het afschalen van de reguliere zorg betekent niet dat alle dagbehandelingen niet doorgaan en dat alle poliklinieken gesloten zijn. "Mensen kunnen zelf informeren bij een ziekenhuis wat wel en niet doorgaat", zegt een woordvoerder van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken fors opgelopen. In plaats van versoepelingen rond de feestdagen, zag het kabinet zich dan ook genoodzaakt juist zwaardere maatregelen op te leggen. Zo zijn bijvoorbeeld niet-essentiële winkels gesloten tot 19 januari.

Maandag lagen er 2.162 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 586 op de ic.

Verbetering: Op basis van informatie vanuit het ministerie stond in een eerdere versie van dit artikel dat alle planbare reguliere zorg gestaakt zou worden. Het gaat echter alleen om de zorg die niet-kritiek is. Dit is aangepast en uitgelegd in het artikel.