Het coronavaccin dat door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnologiefirma BioNTech is ontwikkeld, kan naar alle waarschijnlijkheid ook voorkomen dat mensen ziek worden van een gemuteerde variant van het coronavirus. Begin januari is daar meer duidelijkheid over, zegt BioNTech-topman Ugur Sahin maandag tegen het Duitse persbureau DPA.

"We hebben het vaccin al op ongeveer twintig virusvarianten met andere mutaties getest. De immuunreactie die door ons vaccin ontstaat, heeft steeds alle vormen van het virus gedeactiveerd", aldus Sahin, tevens arts en oncoloog.

Volgens Sahin kan het coronavaccin in principe snel aan nieuwe varianten van het virus worden aangepast.

Volgens Sahin zijn er genoeg aanwijzingen dat het Pfizer/BioNTech-vaccin ook is opgewassen tegen het gemuteerde coronavirus dat momenteel in het Verenigd Koninkrijk rondwaart en Nederland tot een inreisverbod voor reizigers vanuit het VK bewoog.

Deze variant van het virus is wat sterker gemuteerd, aldus Sahin. "We moeten daar nu experimentele tests mee doen. Die zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. We hebben er echter vertrouwen in dat het werkingsmechanisme daardoor niet noemenswaardig wordt verzwakt."

RNA speelt hoofdrol bij vaccin

Vaccins die de medische wetenschap tot nog toe voortbracht, waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf. Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech is, net als dat van Moderna, gemaakt met een nieuwe techniek. Voor het eerst speelt het zogeheten messenger RNA (mRNA) de hoofdrol. Dat bevat genetische informatie waarmee, eenmaal in het lichaam, stukjes van het coronavirus kunnen worden aangemaakt.

Je kunt door deze stukjes geen COVID-19 krijgen; ze zorgen ervoor dat het immuunsysteem antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt. Deze antistoffen moeten voorkomen dat je ziek wordt als je later met het coronavirus in aanraking komt.

Pfizer: Iets meer vaccins voor Nederland in eerste kwartaal

Nederland kan in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin verwachten dan eerder bekend was.

"We hebben afgesproken dat we tot het einde van het eerste kwartaal 2,49 miljoen vaccindoses kunnen leveren", zei Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, maandag in de uitzending van Nieuwsuur. "Dat is ietsje meer dan we eerst hadden beloofd." Per persoon zijn twee doses nodig.

Pfizer heeft veel contact met het RIVM en de Nederlandse overheid over de levering van het vaccin en het inentingsprogramma, zegt Kaptein. "We hebben zeer regelmatig overleg, bijvoorbeeld vanavond nog. We kijken wat de wensen van de overheid zijn en wat wij kunnen leveren."

Wie krijgt het Pfizer-vaccin als eerst in Nederland?
142
Wie krijgt het Pfizer-vaccin als eerst in Nederland?


Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.