Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk worden door veel omringende landen geweerd. Vanwege de mutatie van het coronavirus die momenteel flink rondgaat in het Verenigd Koninkrijk, mogen zij het land niet meer per vliegtuig, boot en trein verlaten. In het Verenigd Koninkrijk gestrande Nederlanders krijgen van het kabinet het advies voor de komende dagen een veilig onderkomen te zoeken.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Coronamutatie

Zondag kondigde het kabinet een verbod op vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland aan. De maatregel geldt tot en met 1 januari. Ook per trein en ferry kunnen reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk ons land voorlopig niet meer bereiken. Onder meer Ierland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben vergelijkbare maatregelen genomen.

Voor Nederlanders die vanwege de nieuwe variant van het coronavirus het VK niet kunnen verlaten, kijkt het kabinet wel naar mogelijkheden om ze te helpen. "In het bijzonder voor schrijnende gevallen." Dat staat in een Kamerbrief van de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) die zondagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt gestrande reizigers waar mogelijk (consulaire) bijstand.

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders op dit moment in het VK verblijven.

Nederlanders vast in het VK: 'Kerst zonder mijn zwangere vrouw'
228
Nederlanders vast in het VK: 'Kerst zonder mijn zwangere vrouw'

Reizigers gestrand in Engelse havens

Reizigers die per veerboot vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland wilden reizen, zijn zondagavond gestrand in Engelse havens. Veerdiensten DFDS (tussen IJmuiden en Newcastle), Stena Line (tussen Hoek van Holland en Harwich) en P&O Ferries (tussen Hull en Rotterdam) zijn stilgelegd. De gemeenten Rotterdam en Velsen hebben op verzoek van het ministerie besloten geen passagiers uit het VK meer toe te laten.

Reizigers melden via NUjij dat ze al tickets hadden gekocht, maar vervolgens niet op de veerboot mochten. In andere gevallen waren reizigers al aan boord, maar mocht de ferry niet vertrekken. Ze moesten vervolgens weer aan wal komen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil wel het transport van essentiële goederen laten doorgaan. Daarom mogen vrachtwagens met goederen wel de zee oversteken.

De Eurotunnel tussen het VK en Frankrijk is sinds zondagavond gesloten voor alle treinen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daardoor kunnen er geen Eurostar-treinen van en naar Londen rijden. Ook houdt België 24 uur lang de grenzen dicht voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Het is overigens nog wel mogelijk om met een ferry naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, zo laat Stena Line weten.

Britse regering komt maandag bijeen voor crisisoverleg

De komende dagen gaan verschillende EU-lidstaten overleggen over de situatie rondom de mutatie van het coronavirus en hoe de verspreiding daarvan ingedamd kan worden.

De Britse premier Boris Johnson en zijn regering voeren maandag crisisoverleg nu steeds meer landen vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk weren. Het goederenvervoer staat hoog op de agenda, zei zijn woordvoerder.

Vanwege de volgens de Britten besmettelijkere variant die het land in zijn greep houdt, kunnen Britten nauwelijks meer naar het buitenland. Veel Europese landen accepteren voorlopig geen vluchten en ferry's vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Johnsons zegsvrouw wordt er hard gewerkt om "daadkrachtige plannen" te maken.